Sinjajevina će najbolje da brani, kada narod hrani!

Sačuvajte prirodu i lokalne zajednice Sinjajevine!

N/R:

Komesaru EU za susjedstvo i proširenje; predsjedniku Vlade Crne Gore; i Ministarstvu odbrane Crne Gore

Crna Gora ima novog premijera koji je obećao da će sačuvati Sinjajevinu i uskoro ćemo se sastati sa njim da mu predamo ovu peticiju. Potpišite i zamolite druge da to učine! U peticiji se traži:

• Obezbijediti ukidanje vojnog poligona na Sinjajevini na pravno obavezujući način.

• Stvaranje zaštićenog područja na Sinjajevini kojim zajednički upravljaju lokalne zajednice.

Sinjajevina je najveći planinski pašnjak na Balkanu i mjesto izuzetne ljepote. Koristi ga više od 500 porodica stočara i skoro 3.000 ljudi. Mnogim njenim pašnjacima zajednički upravlja osam različitih crnogorskih plemena, a sinjajevinska visoravan je dio rezervata biosfere kanjona Tare koja se istovremeno graniči sa dva UNESCO-va lokaliteta svjetske baštine.

Priroda i lokalne zajednice u opasnosti

Sada su životna sredina i sredstva za život tradicionalnih zajednica u neposrednoj opasnosti: crnogorska vlada, uz podršku važnih NATO saveznika, uspostavila je vojni poligon u samom srcu ovih zajedničkih srcu ovih zajedničkih opasnosti, uz podršku važnih NATO saveznika, uspostavila je vojni poligon u samom srcu ovih zajedničkih srcu ovih zajedničkih srcu ovih zajedničkih srcu ovih zajedničkih srcu ovih zajedničkih opasnosti -ekonomski uticaj. Ugrozivši jedinstvene ekosisteme i lokalne zajednice Sinjajevine, Vlada je zaustavila i planirani regionalni park za zaštitu i promociju prirode i kulture,većinu čiji je projektni dizajn od skoro 300.000 eura platila EU, a projeks2020.

Evropska unija mora stati uz Sinjajevinu

Crna Gora želi da bude dio Evropske unije, a te razgovore vodi komesar EU za susjedstvo i proširenje. Komesar mora da apeluje na Vladu Crne Gore da ispuni evropske standarde, ukine vojni poligon i stvori zaštićeno područje na Sinjajevini, kao preduslove za ulazak u EU .

Sačuvati Sinjajevinu je #MissionPossible

Lokalci su svojim tijelima spriječili vojne vježbe na svojoj zemlji – nevjerovatna pobjeda! Pokret je nagrađen Nagradom za ukidanje rata 2021. ( Premio de Milito Abolisanto de 2021). Ali njima je potrebna naša pomoć kako bi njihov uspjeh bio trajan i kako bi okončali sve napore za izgradnju NATO vojne baze ili poligona za obuku u Crnoj Gori. Molimo potpišite petiju!

Dođite u Crnu Goru u julu 2022. da nam pomognete da zauvijek zaustavimo ovu vojnu bazu. Kliknite ovdje da saznate više!

U nastavku unesite svoje ime, prezime i adresu e-pošte, clicknite na „Da“ ili „Ne“ da biste se pridružili listi e-pošte i ostali informisani, i kliknite na „Dodaj svoje ime“.

Traduki Al Iu ajn Lingvo